Niels Willems
 

Gezond en duurzaam? Minder overheid, meer markt.

De branchevereniging van supermarkten, CBL, zegt het wel te weten hoe het moet met gezondere en duurzame voeding: minder overheidsregulering en meer marktwerking in de agrarische sector. Ik ben het daar mee eens.

Marc Jansen (CBL) hekelt op Foodlog.nl de verzoeken van de industrie tot ingrijpen in vrije marktwerking door middel van regulering en het afdwingen en codificering van ‘vrijwillige’ afspraken rond duurzamheid. Ook veegt hij de vloer aan met subsidiebeleid dat maakt dat de markt niet gezuiverd wordt van gewoon te zwakke agrarische bedrijven.

Jansen pleit voor een marktgerichte focus van leveranciers in de voedingsmiddelenbranche: ” het vergt lef van bedrijven om echt klantgericht te worden en niet te sturen op volume en korte termijn winst, maar op lange termijn rendement door het creëren van betekenisvolle relaties met klanten die van hen gaan houden.”

Ik ben het hier van harte mee eens. En vind tevens dat supermarkten ook in die spiegel kijken mogen. Want wat als supermarkten zèlf dit uitgangspunt ter harte zouden nemen?

Dan komt er een veelkleurig pallet van verschillende winkels waar consumenten minder op prijs, maar meer op gedifferentieerd aanbod van producten en diensten hun keuzes gaan maken waar hun boodschappen te doen.
Dus, als het om marktwerking gaat, zou ik als supermarkt de lead nemen; samen met mijn leveranciers.


Ga terug