Business Openers
 

Staande ovatie voor het NOS journaal: gedurfde vernieuwing om relevant te blijven

Het is het gesprek van de dag en dat is precies wat ze willen: net als vroeger weer het gesprek van de dag zijn. Het NOS journaal heeft een nieuw decor en de nieuwslezers lopen nog wat onwennig door deze ruimte. Natuurlijk roept dit kritiek op. Meest genoemde kritiek is dat het verspilling van publieke gelden is in tijden waarin iedereen op zijn portemonnee moet passen. Als het alleen een uiterlijke verandering zou zijn is deze kritiek wat mij betreft meer dan terecht. Maar het ligt anders.

Vernieuwen en toch jezelf blijven
Wat blijkt is dat het Journaal bezig is met een grotere ontwikkeling, waarbij de uiterlijke aanpassing deze alleen maar zichtbaar maakt. Het Journaal wil weer het gesprek van de dag zijn, doordat zij betrouwbaar blijft als altijd en daarbovenop het nieuws dichterbij brengt voor de Nederlander, met een meer persoonlijke en open benadering en toon. En daar past een nieuw decor dus uitstekend bij.

Het Journaal blijft dus zichzelf én ontwikkelt zich zodat ze relevant blijft. En dit is precies wat merken te doen hebben. Authentiek en onderscheidend zijn, en van daaruit meegaan met de tijd om relevant te blijven.

Vasthouden aan het oude
Er zijn merken die denken dat trouw aan jezelf blijven betekent dat je juist niet moet vernieuwen. Maar dat is echt een misvatting. Er komt dan onherroepelijk een moment dat je niet meer van deze tijd bent. En dit overkomt de besten. We kennen het lot van Kodak en Readers Digest schijnt nog ergens in een hoekje te bestaan. En dat Rang alleen Rang is als er Rang opstaat weten de oudjes onder ons nog wel, maar veel meer is er niet van over. Het beste bewijs dat vergeten te vernieuwen dodelijk is, lijkt toch wel het FNV. Juist nu voor veel medewerkers hun baan op de tocht staat, ligt de vakbond op zijn gat.

Geforceerde vernieuwing
Misschien is een langzame dood sterven nog wel beter dan rare vernieuwing die niets met je merk te maken heeft. Zo hebben we allemaal, en ik als echte fan helemaal, mogen ervaren dat het mooie Saab een soort Opel werd en vervolgens stierf. Ook interessante concepten zoals Knorr Vie sneuvelden omdat het concept wel kan maar totaal niet bij het merk Knorr paste. Om maar niet te denken aan het magische merk Coca-Cola dat ondanks zijn belofte ‘the real thing’ te zijn zichzelf liet verleiden tot een zoetere formule die het bedrijf bijna de kop kostte. Na een hele batterij onzin innovaties zoals vanilla en cherry coke, hebben ze zich gelukkig herpakt met eerst Coke light en nu Coke ZERO.

Inspiratieloze kopieën
Nog erger is zelf geen ideeën hebben, niet weten waar je merk voor staat en dan maar de concurrent of het reclamebureau klakkeloos kopiëren of volgen. Het EK is weer zo’n goed voorbeeld en dan bedoel ik niet het voetbal tegen Duitsland eergisteren. Ik bedoel al die merken die over elkaar duikelen met het vermarkten van allemaal oranje meuk. Resultaat één grote grijze massa. Een ander recent voorbeeld is Jumbo, wat toch in zichzelf een echt sterk merk is. Jumbo komt met een eigen biermerk en heeft klaarblijkelijk het persbericht van een ander biermerk overgeschreven: ambachtelijk gebrouwen, premium, A-merk. Zelfs de familie uit Brabant maakt dus uitglijders.

Merken moeten dus authentiek, onderscheidend en relevant zijn. En je moet geregeld checken of je dat nog bent. En zo niet, dan moet je schakelen. Voordat de concurrent je klant schaakt.


Ga terug